Altevita Meruňková jádra hořké 150g

Meruňková jádra dodávají lidskému organismu mnoho minerálních látek, především hořčík a draslík.


  • (> 5 ks) Skladem
    Můžeme doručit do: 5.8.2021
65 Kč
Kategorie: Ořechy
 

Meruňky jsou obecně oblíbeným a zdravým ovocem, zdraví prospěšné účinky jejich jader jsou však mnohem méně známé. Na rozdíl od sladkých jader meruněk, pěstovaných v zahrádkách a ovocných sadech, hořké meruňková jádra pocházejí z malých, nakyslých meruněk, které rostou nadivoko. Po překrojení ovoce se z nich vybere pecka, která se před rozbitím nejprve usuší, až pak se dostaneme k hořké jadérku s charakteristickou mandlovou chutí.

 

Meruňková jádra dodávají lidskému organismu mnoho minerálních látek, především hořčík a draslík, které jsou pro náš organismus mimořádně důležité. Pokud obsah hořčíku v krvi i jen jeden den poklesne, metabolismus neproběhne tak, jak by měl. Důsledkem toho bývá nervozita, pokles energie a nedostatečná koncentrace. Hořčík je mimochodem základním elementem rostlinného barviva chlorofylu. Draslík je látka, která je mimořádně důležitá pro funkci všech svalů a nervů v těle. Pomáhá udržovat i rovnováhu zásad a kyselin v organismu.

 

Kromě nich mají hořké jadérka vysoký obsah kyseliny listové (známé také jako kyseliny listové, či vitaminu B9). Při metabolismu se uplatňuje v součinnosti s vitamínem B1, za pomoci kterého zajišťuje růst buněk a krvetvorbu. Je nezbytná pro látkovou přeměnu bílkovin, protože stimuluje produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která je potřebná pro rozklad bílkovin.

 

Hořké meruňková jádra jsou však nejvzácnější pro jejich zvýšený obsah látky zvané amygdalin (také nazýván jako vitamín B17) .Sladké meruňková jádra tento vitamín neobsahují.

Účinky vitaminu B17 se dlouhodobější zdůrazňují při léčbě rakovinových onemocnění. Hořké jadérka meruněk totiž obsahují látky, se kterými se zdravý organismus dokáže vyrovnat, ale rakovinotvorné buňky při kontaktu s ním zanikají. Meruňková jádra by se neměly polykat celé, měly by se rozžvýkat. Jako prevence by měly jadérka konzumovat v množství 5-10 kusů denně, v případě onkologických pacientů se toto množství navýší na 30-50 kusů denně.

Výživové údaje na 100g:

Energetická hodnota 1832 kJ / 444 kcal
Tuk 31,1g z toho nas. mastné kyseliny 3,8g
Sacharidy 4,5g z toho cukry 0,8g
bílkoviny 21,2g
sůl 0,03g
vláknina 31,4g

Země původu: Uzbekistán

Obsah: 150g

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat hodnocení
Nevyplňujte toto pole: